GezondheidHealth

Narcisme: Vier KRACHTIGE stappen om te beschermen

Narcisme: Vier KRACHTIGE stappen om te beschermen

1 oktober 2024

Narcisme
Narcisme heeft enorm veel impact op de omgeving en relaties. Zowel in de liefde, vriendschappelijk of welke relaties dan ook. Het kan een verwoestend resultaat hebben en is heel erg toxisch.

De narcist
De narcist zoekt altijd een gewillige slachtoffer uit; Eerst charmant en later neemt de narcist controle over de persoon, situatie en bezit van het gewillige slachtoffer.
Als de “prooi” dit niet op tijd ziet gaat het steeds een stap verder.
Het gaat zover, dat het slachtoffer wordt geïsoleerd van de buitenwereld;
dan heeft de narcist je volledig onder controle.
De narcist uit onder andere negatieve uitlatingen over de partner, vrienden, familie waarin het slachtoffer, volledig onder controle, de negatieve uitlatingen of andere gebeurtenissen gebruikt om het slachtoffer te domineren.
Geen empathie maar de volledige aandacht opeisen.

Amber da Silva terug
Oktober jubileummaand:
We vieren ons tweejarig bestaan met onze eerste gast Amber da Silva, die voor de tweede keer aanschuift in ons programma.

Ervaringen
Dit keer gaan we het hebben over narcisme.
In deze aflevering verteld Amber haar ervaringen en hoe ze dit omgooit als bewustzijnscoach.
In de praktijk en ook in haar verleden kwam en komt ze hier in aanraking mee.
De cliënten weten geen raad meer en komen bij Amber terecht.

De vier KRACHTIGE stappen
Door middel van vier stappen leggen we uit aan de hand van diverse voorbeelden wat je kan doen om deze ban te breken.
Een interessant onderwerp waarin veel herkenbare voorbeelden naar voren komen waarin wij de kijkers meenemen naar de handvaten die je kan gebruiken.

Link naar de uitzending:
People United2022 #81 Amber da Silva: Narcisme; Vier KRACHTIGE stappen om te beschermen (youtube.com)

Officiële definitie narcisme
Narcisme
 is gedrag dat wordt gekenmerkt door een overmatige focus op de eigen persoon en het eigen imago, egoïsme, fantasieën over invloed en macht, een niet-realistisch zelfbeeld en een gebrek aan gemeende empathie.
Iemand die narcistisch gedrag vertoont, wordt een narcist genoemd.
De ernstigste vorm ontstaat als het gedrag zich ontwikkelt tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis, de pathologische vorm van narcisme.
Een diagnose hiervoor kan volgens de DSM pas worden gesteld, wanneer het dagelijks functioneren van de persoon zelf er hinder van ondervindt. [1]
Het is echter vaak de omgeving van de narcist, en niet de persoon zelf, die last heeft van het gedrag. Narcisme maakt met machiavellisme en psychopathie onderdeel uit van de duistere drie.

Narcisme werd genoemd naar de figuur Narcissus uit de Griekse mythologie. Narcissus wees volgens het verhaal alle romantische avances af en werd als straf verliefd op zijn eigen spiegelbeeld.
Bron: Wikipedia

21 kenmerken van een narcist

Narcisten zijn charmant, welbespraakt en autonoom. Maar ook oppervlakkig, manipulatief en gericht op eigen gewin. Hieraan herken je een baas, (ex-)partner of familielid met een narcistische persoonlijkheid.

Mensen met een narcistische persoonlijkheid willen graag het stralende middelpunt zijn. Sommigen denken dat ze de beste, mooiste en slimste zijn. Anderen hebben verborgen grootheidsgedachten: ze vinden bijvoorbeeld dat ze altijd voor anderen klaarstaan. Het zijn duidelijke kenmerken van een narcist.
Narcisme is een extreme variant van ‘jezelf groot maken’. Wie zijn zelfbeeld op die manier moet stutten is vaak heel lastig voor zijn omgeving. Een van de kenmerken van iemand met narcisme is dat ze geen kritiek verdragen. Vriendschappen duren daardoor zolang als de vrienden het zelfgevoel van de narcist bevestigen. Als die bevestiging wegvalt, verbreekt de narcist het contact.

Een liefdesrelatie met een narcist blijft in de ‘passionele’ fase en komt niet in de hechtingsfase (wel lust, geen liefde). Bovendien moet de partner van een narcist altijd enorm zijn best doen om het leuk en gezellig te hebben samen.

Hoe kun je een baas, (ex-)partner of familielid met een narcistische persoonlijkheid herkennen? Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk onderscheidt in onderstaande lijst 21 kenmerken van de narcist.

Narcisten:

1. Zijn charismatisch bij de eerste kennismaking. Ze stralen zelfvertrouwen en bekwaamheid uit, zijn warm, charmant en geïnteresseerd (ten minste, dat denk je). Ze geven je het gevoel dat je speciaal bent, zijn geestig en hebben een vlotte babbel. Hoe charismatischer ze zijn, hoe langer het duurt ze te ontmaskeren.

2. Scoren goed bij de andere sekse: ze zijn op hun gemak, ongeremd, extravert en losjes. Ze zijn aantrekkelijk – mede doordat ze meer aandacht aan hun uiterlijk besteden dan gemiddeld. Ze worden vaak gezien als aantrekkelijk voor een relatie (want: sexy) en minder voor een vriendschap.

3. Hebben relatief veel seksuele partners gehad en beginnen makkelijk nieuwe relaties. Seks is vaak kortdurend en hardhandig: het toont weinig vormen van emotionele verbondenheid. Tijdens een relatie kijken ze vaak al om zich heen of ze een leuker iemand ontdekken en door die geringe betrokkenheid zijn ze ook vaker ontrouw. De jacht is altijd geopend en narcisten plegen gemakkelijker overspel.

4. Een opvallend kenmerk van een narcist is dat deze betrekkelijk ongevoelig is voor het ‘knuffelhormoon’ oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot binding en intimiteit. Het gevolg is meestal dat een relatie weinig diepgang bereikt – zowel op relationeel, seksueel als emotioneel gebied. Een goed gesprek voeren over de relatie of het leven? Bijna onmogelijk, want de narcist gaat echte intimiteit het liefst uit de weg.

Beter dan de ander

5. Vermoedelijk hebben ze ook weinig spiegelneuronen, waardoor ze niet goed in staat zijn tot empathie. Een ander kenmerk van een narcist is dat hij weinig verantwoordelijkheidsgevoel kent. Het bewustzijn voor zijn eigen geluk en dat van anderen ontbreekt. Dit bewustzijn komt voort uit het geweten, de integriteit, gevoel van verbondenheid, sympathie en dus ook empathie.

6. Zijn overtuigd van hun eigen superioriteit. Ze hebben een groot gevoel van eigenwaarde en stralen vertrouwen uit. Tenminste op het eerste gezicht. Het tegendeel is het geval: juist het gebrek aan zelfvertrouwen compenseert de narcist met arrogantie en een gevoel van superioriteit.

7. Ze geven anderen weinig waardering. Ze voelen zich niet verantwoordelijk en leggen hun verantwoordelijkheden bij anderen neer, zonder die daarvoor de waardering te geven. En als de ander ergens goed in is, gaan ze de strijd aan. Ze willen altijd béter zijn.

8. Hebben imago-doelen (wat vindt de ander van mij?) in plaats van compassie-doelen (hoe maak ik het leuk voor de ander?). De buitenwereld is voor de narcist van groot belang: ze zien hun partner vaak meer als statusobject dan als geliefde met wie ze intieme, persoonlijke band aangaan.

9. Haken af wanneer iemand iets emotioneels meemaakt. Emoties kunnen ze niet aan, en nog lastiger: vaak kunnen ze met hun hoofd niet bij  emotionele situatie, waardoor ze emotionele momenten het liefst vermijden..

10. Zetten anderen in voor hun eigen plannen zonder zich daarbij af te vragen wat de ander eigenlijk wil. Hun inlevingsvermogen is onderontwikkeld: narcisten zijn obsessief bezig met eigen behoeftes en kunnen daarbij meedogenloos te werk gaan.

Gaslighting

11. Zijn uit op hun eigen voordeel en denken ook recht te hebben op bepaalde privileges vanwege hun vermeende bijzondere kwaliteiten. Ondertussen laten ze anderen geloven in hun goede bedoelingen. Ze hebben een talent om overal een draai aan te geven waardoor de ánder onredelijk of dom lijkt. Dit wordt ook wel gaslighting genoemd.

12. Geven anderen de schuld en wijzen op hun gebreken terwijl ze zichzelf zien als een slachtoffer: het ligt altijd aan de ander, de narcist doet nóóit iets verkeerd. In plaats van vrienden hebben mensen met een narcistische persoonlijkheid slachtoffers en medeplichtigen, die uiteindelijk vaak eindigen als slachtoffers.

13. Zien liefde als een spel (game-playing love): ze spelen met de gevoelens van de ander, bijvoorbeeld door ze aan te trekken en af te stoten of door ze in het ongewisse te laten. Ze willen de baas zijn, houden afstand en doen er alles aan om maar niet afhankelijk van hun partner te worden.

14. Hebben behoefte aan aandacht, bewondering en erkenning; ze zijn vaak succesvol in hun werk door zelfvertrouwen, flair en sociale dominantie. Ze hebben minder behoefte aan sympathie, genegenheid of verbondenheid.

15. Hebben behoefte aan macht en controle en zijn mede daardoor snel jaloers. Als ze in een relatie zitten, hebben ze altijd de vrees om verlaten te worden, wat hun hunkering naar macht en controle alleen maar vergroot. Het komt ook voor dat de narcist de partner juist beschuldigt van jaloezie.

16. Zien hun partner als ‘aanhang’ die hun eigen status en bijzonderheid onderstreept (denk maar aan de zogenaamde ’trophy wife’).

Narcistische woede

17. Liegen, draaien en komen hun beloftes niet na. Als liegen effectief blijkt, zullen narcisten het blijven doen. Het liegen kan zelfs dwangmatig zijn of een gedragsgewoonte worden. Een van de kenmerken van een narcist is namelijk dat ze niet alleen liegen tegen anderen, maar ook tegen zichzelf.

18. Isoleren hun partner van vrienden en familie en ze spelen mensen tegen elkaar uit. Ze houden hun partner nauwlettend in de gaten en willen voortdurend testen of de partner wel genoeg van hen houdt.

19. Kunnen extreem boos worden als ze kritiek krijgen of onvoldoende erkenning. Dat mondt uit in narcissistic rage: vijandig en boos gedrag waarin je bijvoorbeeld wordt doodgezwegen.

20. Door die narcistische krenking zijn ze ook vaak in conflict met anderen. Mensen met een narcistische persoonlijkheid willen dat alles gaat zoals zij dat voor ogen hebben en kunnen woedend worden als iemand hen tegenspreekt of kritiek geeft.

21. Hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie. Als je denkt dat narcisten berouw tonen, is dat vaak voor de vorm: ze proberen je voor hun karretje te spannen. Maar oprechte berouw of zelfreflectie? Staat niet in hun woordenboek. Domweg omdat het hen niet boeit.

Herkenbaar?

Dan is het misschien tijd om je eens achter de oren te krabben. Als je in een relatie zit met een narcist, is de kans op verandering namelijk minimaal. Vaak duurt het even voor je de kenmerken van een narcist in iemand herkent. Je realiseert je bijvoorbeeld dat je je in zijn buurt dom of onzichtbaar voelt. Check of je omgeving dat herkent. Zo ja, prent jezelf dan in: het ligt niet aan mij.

Bron: 21 kenmerken van een narcist – Psychologie Magazine

Links

Wil je Amber volgen of weten waar je haar kan vinden? Volg Amber da Silva via:
www.amberdasilva.com
shop.amberdasilva.com ( voor kussenhoezen met de broncodes) www.nieuwbewustzijncoachopleiding.nl
www.newearthcodes.com ( shop om platen te kopen)
En via Telegram:
https://t.me/nieuweaardecodes
De vorige uitzending met Amber over New Earth Codes: https://www.youtube.com/watch?v=zA5mwUx5wyA

Preview
De preview is te zien vanaf donderdag om 19:30 uur.

Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal en op onze andere social mediakanalen:

https://t.me/PeopleUnited2022
https//t.me/PeopleUnitedChatroom
https://www.facebook.com/patriotnewsholland/
https://rumble.com/search/all?q=peopleunited2022 https://www.instagram.com/peopleunited2022/
PeopleUnited2022 (@peopleunited_2022) | TikTok

Veel kijkplezier allemaal en deel je ervaringen met ons!
Unity Is The Only Way!

Alle rechten voorbehouden © 2024 People United

 

What's your reaction?

Excited
3
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
1
Danny van den Ouden
Dit Platform is om met elkaar te verbinden via mooie verhalen, ontroerende verhalen, ervaringen te delen. Ook kunnen geïnteresseerden een inspirerend verhaal vertellen en delen

You may also like

More in:Gezondheid

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Article:

0 %